tisdag 7 oktober 2014

Veckans mål!

De senaste veckorna har vi arbetat med veckans mål, som vi skriver in och utvärderar i vår loggbok.

Denna vecka har eleverna fått ett mål inom matten: Att kunna 5- och 6-kompisarna.

Träna gärna lite hemma, så att eleverna blir riktigt snabba i sitt tänk. Här kommer lite tips på hur man kan träna (eleverna har gjort detta i skolan och är bekanta med sättet):

Berätta för eleven om det är 5-kompisar eller 6-kompisar de ska tänka på. Fråga: Hur många är i den stängda handen? Öppna och visa. Det går bra att använda det som finns hemma: ärtor, kapsyler, gem etc.

Lek med kortleken, 1-5 eller 1-6. Vilken är 5-kompisen (eller 6-kompisen)? Om man vill utmana så kan man spela "stress": vänd upp ett kort, den som först säger vilken kompis det är vinner kortet. Flest kort vinner. 

Man kan också spela memory med kortleken - hitta 5-kompisar eller 6-kompisar.


Detta är målen vi arbetar mot i matten just nu. Det är viktigt att eleverna är förtrogna med de låga talen, för att enklare klara av de svårare talen längre fram.

Läroplansmålen (Lgr 11, Matematik, kunskapskrav år 3), som vi jobbar mot ser ut så här:
Eleven har grundläggande kunskaper om naturliga tal och kan visa det genom att beskriva tals inbördes relation samt genom att dela upp tal.
  •  Eleven kan använda huvudräkning för att genomföra beräkningar med de fyra räknesätten när talen och svaren ligger inom heltalsområdet 0-20, samt för beräkningar av enkla tal i ett utvidgat talområde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar